perjantai 23. lokakuuta 2015

Sutinaa pinnalla sekä Digiamis-kilpailu

Syysloman jälkeinen jakso alkoi hienosti Pintakillassa. Olen itse ykkösten ja kakkosten vastuuopettaja, noin puolet jakson opinnoista on molemmilla ryhmillä YTO-aineita. Saimme opettajatiimiin Hannu Waltzerin, Pintakilta Tampereen entisen vetäjän.
Plymouthin työlistaa kirjoitetaan, kuvassa Alex Kuvaja sekä Aapo Näppinen
Kakkoset lähtivät innolla tekemään projektiaan, Plymouth Fury I-autoa. Luokan motivaatio opiskeluun tuli selväksi heti kättelyssä, sillä osa heistä jäi ylitöihin tekemään annetut asiakastyöt koulun jälkeen loppuun. Myös ykkösluokan asenne opiskeluun on korkea, nuoret tekevät annetut tehtävät välillä niin nopeasti ja aktiivisesti, että opettaja ei meinaa pysyä mukana uusien tehtävien kanssa. Tähän kun lisätään vielä kolmosluokan asiakastöiden tekeminen kuin maalaamossa ikään, sutinaa riittää hallissa. Koko viisihenkinen opettaja/ohjaustiimi onkin ollut kädet täynnä töitä hallin puolella.
Ford Mustang siirretään moottorin irroitukseen Asentajakilta Hämeenlinnan tiimille.

Ei sovi unohtaa aikuisopiskelijoiden toimia, työsalissa opiskelevat perustutkintolaiset tekevät omaa Mustang-projektiaan ja oppisopimusopiskelijoiden tiimit omia kehitystehtäviään. 

Oppisopimisopiskelijoista valitaan vuosittain yksi opiskelija Pintaliitäjäksi, tänä vuonna Tomi Lankinen Nastolasta valittiin palkinnon saajaksi. Valintaperusteina mahtava asenne opiskeluun sekä aktiivinen ja muut opiskelijat huomioiva tapa opiskella.(Valinta oli siinä mielessä vaikea, että palkinto olisi pitänyt antaa lähes kaikille oppisopimusopiskelijoille.) Onnea Tomi!!

Anzelika Muttonen onnittelee Pintaliitäjä-palkinnon saajaa, Tomi Lankista.


Digiamis-kilpailu pyörähti käyntiin keskiviikkona, olimme alustavasti pohtineet tiimiä mukaan kilpailuun. Koska meillä on myös oppisopimusopiskelijoita, pyysimme heiltäkin edustuksen kisatiimiin. Emme oikeastaan olleet tutustuneet kovin tarkasti kilpailuun ennen kuin tiiimi jo laitettiin toimeen. Olen opettajana tottunut luottamaan nuorten innostuksen ja motivaation voimaan, joten lähdimme avoimin mielin koitokseen, positiivisen odottavalla kannalla. Juuri ennen kilpailun alkua pohdimme, että vähemmän on enemmän, joten tiimin esittelyrepliikki pitäisi olla sellainen, että sekä asenne että tiimi selviää.
Team Pintakilta Orginal, oranssit vas. Mira, Pekko, Tiia ja Siiri, taustalla "kisatytöt" Oona, Elli ja Fanny. Sparraajina toimivat Minna Takala ja minä, kilpailua koordinoi Hämeenlinnassa Anu Konkarikoski

"Me olemme Pintakilta Original, kuka tulee toiseksi?"

Esittelyrepliikki oli kyllä hieman itsevarma, mutta mielestäni todella hyvä spartalaisestyylisessä askeettisuudessaan. Eikö myös asioita opetettaessa kuulu hakea tietovirrasta se tieto joka tarvitaan ja yksinkertaistaa tieto kaikkien ymmärtämään muotoon?

Tiimi vielä hieman totisena, vaikka kisatytöillä on vauhti päällä.. Koitos on vasta edessä...
Tiimi ja sparraajat vauhdissa. Minna Takala kuvassa keskellä. Kuvassa myös Niki, joka piipahti tsemppaamassa joukkuetta.
Iltapalalla jatkettiin sparrausta, huomaa Siirin edustusasun Pintaliitäjämerkki. Siiri on toiminut ansiokkaasti valkohaalarisena tutoroppilaana ja osallistunut kaikkiin koulun yhteisöllisiin tapahtumiin, mm. messuihin, joissa Pintakilta on ollut esillä.

Paluu menneisyyteen...

Tiimi päätti tehdä ns. teaserin, joka kertoo ongelman/stereotypian ammattiopetuksesta pahimmillaan. Koska meillä Pintakillassa on hyvin yhteisöllinen tapa opiskella ja pyritään positiiviseen kannustamiseen, luodaan rajat opiskelulle ja käyttäytymiselle sekä asenne, opiskelijat pohtivat mikä olisi vastakohta. Minut valittiin opettajan epätoivoiseksi ääneksi taustalle ruikuttamaan.... Hullunhauska ja ajatuksia herättävä teaseri on tässä:
Onneksi tämä on fiktiivinen :-) Oli lähes pelottavaa nähdä opiskelijoiden "muutos"

Torstaina en juurikaan itse ehtinyt muuta kuin sparrata hetken tiimiä, Anu Konkarikoski ja Minna Takala sparrasivat ansiokkaammin.. Yksi tiimin jäsen oli kovassa kuumeessa, mutta tuli urheasti kouluun hoitamaan tehtävän loppuun. Lopullinen tuotos valmistui hienosti ajallaan.

#digiamishml valmis kilpailutyö

Kun näin valmiin tuotoksen päivän päätteeksi, olin todella tyytyväinen, tämä video olisi hyvä jokaisen kouluttajan vilkaista läpi. Tiimi oli tehnyt hyvää työtä. Kun kuulin jaetusta ykkössijasta, olin riemuissani, sillä tapa, jolla lähdimme mukaan oli hieman "flipped classroom", mennään mukaan ja reagoidaan kilpailun sääntöihin kilpailun edetessä ilman sen suurempia etukäteisvalmisteluja. Hienointa koko kilpailussa oli se, että toinen voittajatiimi tuli Salosta, meidän yhteistyöoppilaitoksesta, sillä salolaiset ovat olleet mukana alusta lähtien kehittämässä Kiltakoulut-toimintamallia.

Parhaat onnittelut tiimeille vielä kerran!

Jari Välkkynen, 
Pintakilta Original-opettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti