torstai 16. toukokuuta 2013

Annelin ensimmäinen päivä pinnalla

Pintakilta Original ykkösluokka oli ohjauksessani koko ensimmäisen vuoden kaikki ammattiainejaksot. Ammattitaitoa täydentävien aineiden luokanvalvoja Anneli Vaasvainio lähti rohkeasti kokeilemaan kiltakoulumaista yhteistyötä ammattiaineiden kanssa.
Monesti ATTO-aineet koetaan haasteellisiksi, koska käsin kosketeltavaa materiaalia tai mahdollisuutta opettaa muuten kuin luokkahuoneessa ei  usein ole. Annelin kanssa keskustelimme mahdollisesta tutustumisesta pintakäsittelyalaan ja hän ottikin haasteen vastaan; Anneli otti luokan mukaansa viettämään iltapäivän pintahallissa haalarit päällä.
Annelilla hieman miettiliäs ilme, kun tarkastellaan junan osien kuntoa tehtävän alussa..Oppilaat vasemmalta Laura, Sannamari, Emilia ja Aina.

Junan osassa oli hieman ruostetta ja muita epäpuhtauksia. 
Homman ideana oli se, että nuoret neuvovat Annelia ammattiasioissa. Oppilaat muodostivat kaksi työpistettä, joissa ensin tytöt neuvoivat metalliosan pesussa ja suihkupuhdistuksessa, pojat taasen pitivät huolen jauhemaalausosion perehdytyksestä.

Ensin pääteltiin, että Annelin pitää saada haalarit ja suojakäsineet. Oppilaat opastivat työasun pukemisessa ja suojalaseistakin käytiin keskustelua. Annelin avokkaat kirvoittivat kommentteja työturvallisuudesta. Pohdittiin myös mahdollista silmähuuhtelupullon käyttöä; Päätelmien lopputuloksena uskottiin, että Anneli osaa sitä tarvittaessa käyttää ilman etukäteisharjoittelua.
Anneli sai perehdytyksen suihkupuhdistuslaitteen käyttöön asiaan perehtyneiltä ykkösiltä.
Janne ja Juho miettivät miten jauhemaalausta voisi opastaa ensikertalaiselle.
Jauhemaalaamossa Annelin suojavarustusta täydennettiin hengityssuojaimella ja asiaan kuuluvilla silmäsuojaimilla. Myös huppu laitettiin suojaamaan hiuksia.
Maalaus sujui kuin kokeneelta pintakäsittelijältä, Anneli sai itse valita sävyn maalattavaan kappaleeseen.

Maalattu kappale siirrettiin jauhatuksen jälkeen uuniin, jossa maalijauhe sulaa n. 200 asteessa yhtenäiseksi pinnoitteeksi.

Iltapäivän päätteeksi pidimme pienen loppuyhteenvedon pintaparvi-luokassa. Oppilaat arvioivat Annelin toimintaa hyvä-kiitettävä asteikolla. Itse sivusta seuranneena havaitsin Annelin otteet ja työskentelytavat erittäin kehityskelpoisiksi, sillä työkalut pysyivät käsissä kuin kokeneella tekijällä. Myös suojavarusteet olivat kunnossa turvakenkiä lukuun ottamatta. Merkityksellistä oli kuinka hyvin opiskelijat pitivät huolta Annelin perehdytyksestä. Vastaukset työhön liittyviin kysymyksiin olivat asiallisia ja sisällöltään oikeita.

Kiitokset Annelille ja oppilaille mukavasta iltapäivästä, teidän toimintaa oli ilo seurata! Toivottavasti näemme useamminkin tämänkaltaista yhteistyötä osastojen välillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti