perjantai 27. tammikuuta 2012

Apple-TV hyötykäyttöön

Koulutuskeskus Tavastian IT-palveluiden Janne Kalmari tuli apuun kun meillä itsellämme loppuivat keinot virittelyssä. Janne asensi laitteet ja samalla opasti miten systeemi pelaa.
Saimme AppleTV:n jo vuoden alusta, mutta varsinainen käyttöönotto tapahtui vasta eilen. Yritin ensin itse vähän pähkäillä laitteen asennuksen kanssa mutta tulin siihen tulokseen että tässä tarvitaan nyt ammattilaista.(laitteen sisältämät ohjeet olivat kyllä hyvät ja suomenkieliset)
Ensimmäinen perusedellytys AppleTV:n käytölle, HDMI-dataprojektori. AppleTV liitetään suoraan HDMI-liitäntään kaapelilla
Sähköosaston pojat olivatkin tehneet laadukaan asennustyön, HDMI-liitännät olivat valmiina luokan tietoliikennekiskossa... Meillä on vähän ylimitoitettu kaapeli nyt, kun en havainnut tätä aikaisemmin...
Janne ehdotti että luomme oman verkon luokkaaan ja toi mukanaan Applen pienen wlan-yksikön. Tämä oli tarpeen AppleTV:n luonteen vuoksi, sillä koulun oman wlan-verkon käyttäjät olisivat voineet helposti liittää oman media-aineistonsa näkymään luokan projektorista.(toinen vaihtoehto on kiertää tämä salasanan avulla)
Kun molemmat piuhat olivat paikallaan AppleTV:ssä, kytkettiin virta sekä dataprojektoriin että AppleTV:n. Käyttöönotto oli erittäin helppoa ja selkeää piuhojen asentamisen jälkeen. Mukana tulleella kaukosäätimellä ohjataan laitetta
AppleTV:ssa valitaan Wi-Fi verkko, jonka jälkeen se on toimintavalmis.
iPadin Wi-Fi verkoksi vaihdetaan Pintaparvi-verkko, johon AppleTV on liitetty...
Klikataan iPadin ainoaa fyysistä nappia kaksi kertaa, jolloin saadaan ohjelmapalkki näkyviin, valitaan sieltä AirPlay, siitä AppleTV, jonka jälkeen painetaan Peilaus-nappi aktiiviseksi...
Kuva siirtyy välittömästi padilta projektorin näyttöön Janne Kalmari esittelee kuvassa AppleTV:n toimintaa Padilta
Ensivaikutelma on erittäin positiivinen. Viereiseen projektoriin viritetty SmartBoard tuli kerrasta vanhanaikaiseksi, sillä voin liikkua vapaasti luokassa padin kanssa näyttäen haluamaani aineistoa oppilaille. Periaatteessa jokaisella i-laitteella ja PC:llä(iTunesin kautta) voi ottaa projektorin näytön hallintaansa, jolloin kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus ottaa aktiivisesti osaa opetukseen omalta paikaltaan. Vasteaika on erittäin vähäinen ja systeemi pelaa juuri kuin pitääkin; padin kuva suurennettuna kaikkien nähtäväksi hyvine puolineen(helppo zoomaus ja selaaminen eri appsien välillä..)

Odotan tulevaa jaksoa jossa voin testata opiskelijoiden kanssa tätä taulun haltuun antamista, mitä se tulee vaikuttamaan pedagogisesti? Meillä on projektityön suoritus meneillään työsalissa, joten oppilaiden projektipäivitysten ja blogien reflektointi tulee olemaan huomattavasti helpompaa kun voi antaa puheenvuoron mukana projektorin hallinnan opiskelijalle.

Reilun satasen hintainen laite on kyllä erittäin kustannustehokas verrattuna kilpailijaansa SmartBoardiin.

4 kommenttia:

  1. Pinnalla alkaa olemaan pikku hiljaa laitekanta kunnossa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä meidän Apple-tiimi. Vanha mäkkärimieskin alkaa lämmetä. Pitkään onkin pitänyt elää pelkästään Dos-& Windows-ympäristössä!

    VastaaPoista
  3. AppleTV on kyllä kova peli.

    Ihan pieni tarkennus tekstiin. "Periaatteessa jokaisella i-laitteella ja PC:llä(iTunesin kautta) voi ottaa projektorin näytön hallintaansa" pitää paikkansa sikäli, että kaikilta laitteilta voi viedä AppleTV:hen vain valittua mediaa, siis kuvaa, ääntä tai videoita.
    Näytön reaaliaikainen peilaaminen, eli perinteisempään kannettava+tykki-kuvajakoon verrattava, onnistuu ainoastaan iPadilla.

    Smartboardin korvaamiseksi käytettävän laitteen pitää siis olla iPad.

    Android-käyttäjätkään eivät jää paitsioon, Marketissa on sovellus AppleTV:n hyödyntämiseksi.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Janne täsmennyksestä! Itse tosiaan en ehtinyt koittaakkaan muuta kuin iPadia, joka on kyllä jo melkein korvaamaton opettajan työssä....

    VastaaPoista