torstai 12. tammikuuta 2012

Pintakiltaa ja oppilasprojektia


Alkanut vuosi on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Nuoret oppilaamme ovat ottaneet innolla Nissan-projektin haasteen vastaan ja itse olen etupäässä miettinyt tulevaa kiltakoulut-päivää.
Pintakilta-toiminta tuntuu rönsyilevän uusia ideoita lähes päivittäin. Sain tilaisuuden käydä keskiviikkona tutustumassa Inno-Omniaan ja heidän mobiili-hankkeisiinsa. Meitä oli Tavastiasta kourallinen tieto- ja viestintätekniikasta kiinnostuneita toimijoita.
Inno-Omnian aulassa on mielenkiintoisen näköinen infotiski... Isäntämme Esko Lius oikealla.
Esko Lius Inno-Omniasta toimi isäntänämme ja saimmekin seikkaperäisen ja hyödyllisen tietokatsauksen laitteistojen sekä eri medioiden käytöstä. Itseäni kiinnostaa edelleenkin Mokia-hanke, varsinkin välineet joilla ko. hankkeessa on saatu nuoret aktivoitua. Inno-Omniasta saimme tuomiseksi monia tuoreita uusia ideoita, nähtäväksi jää osaammeko hyödyntää niitä käytännössä.

Apple-TV:lla pystyy kuuleman mukaan ohjaamaan datatykkiä iPad2:lla. Tilasin Pintakillan luokkahuoneeseen oman kappaleen. Nyt on samanlainen olo kuin vitsin hölmöläisillä, joiden uimahyppyretket ovat tulevaisuudessa mukavampia kun altaaseen saadaan vesikin.... En nimittäin ymmärtänyt tilata sitä tuiki tärkeää kymmenmetristä HDMI-piuhaa samalla, joten odotamme innolla piuhan saapumista....
Vielä kun oppisi kääntämään nämä kuvat vaakaan... No pääasia että vimpain on jo tontilla, mukana näytti olevan helppotajuinen ohjekirja..
Tänään sain työparikseni aikuiskoulutukseen automaalarimestari Tea Piippolan, joka toimii Pintakilta-kouluissa tällä hetkellä opettajana aina kun tarvetta ilmenee jatkaen samalla vaativassa automaalarin ammatissa. Tea hoiteli osuutensa mallikkaasti ja ammattitaidolla. Tea opetti oppilaille maaliruiskujen huoltoa niin kovalla vauhdilla että ottamani kuvat ovat melkoisen tärähtäneitä. Tai sitten en vaan osaa tällä(kään) puhelimella kuvata..

Oli ilo havaita myös nuorisoasteen oppilaiden motivaation määrä heidän Nissan-projektissaan. Opettaja Juha Viljamaa ja ammatillinen ohjaaja Marika Laine ovat onnistuneet puhaltamaan porukkaan hyvän yhteishengen, sillä osa oppilaista piti tänäänkin taas "komentaa" kotiin koulupäivän jälkeen kun eivät osanneet itse lähteä.
Koulu päättyi tunti sitten, jos ette ole havainneet... Osa ei suostu pitämään edes sairaslomiaan.... Olen kyllä oikeasti kovin ylpeä nuorten miesten asenteesta!

Myös erikoismaalauksen oppipoikani(oppihenkilö?), ammattitutkintoa Tavastiassa suorittava Taru Kivinen osallistui tänään erikoismaalaustiimin opetukseen, tutulla liekkiaiheella. Taru sai nuorten kanssa huollettua kynäruiskut ja porukan hienosti toimimaan omalla esimerkillään; maalaamaan ensimmäiset harjoitustyöt Nissan-Projektin toteutusta silmällä pitäen.
Kun "aamuvuoro" lopetti, niin Mika tuli vielä koulun jälkeen "iltavuoroon" erikoismaalausopetukseen. Taru opastaa liekkikuvioiden maalaamista.
Monesti mietin mikä saa minut pysymään vuodesta toiseen opettajana, mutta tänään taas huomasin voimavaran joka pitää mieleni virkeänä; Oppilaiden into ja motivaatio, joita sivusta seuratessa itsekin innostuu uudelleen ja uudelleen. Tähän kun lisätään vielä mahtava kollega-tiimi ympärillä, niin voiko ihminen enää työltään enempää toivoa?

1 kommentti:

  1. Janne on testannut AppleTV:n toimintaa G139:ssä. Hän voinee antaa ideoita sen asennuksessa.

    VastaaPoista