Pintakilta-wikisivustolla on paljon itse tuottamaani aineistoa, josta otan aina toisinaan varmuuskopion. Syksyn kuluessa aloin miettimään mitä jos Wikispaces-palvelun tarjoaja yllätten päättäisi tehdä palvelusta maksullisen tai poistaisi palvelun? Myös Kiltakoulut-hankkeen toimijoiden piirissä on ollut keskustelua Moodle vs. avoimet tallenuspaikat. Kun esimieheni vielä kysyi voisinko jakson aikana naputella toteutussuunnitelmat teollisen pintakäsittelyn osalta jonnekin, päätin tallentaa suunnitelmat Moodleen.
Aloitin koko systeemin miettimisen tekemällä ensin luonnoksen kokonaisuudesta preziin.
Oli selvää että Moodlesta piti saada helpommin lähestyttävä ja myös mobiililaitteelle sopiva. Ensimmäinen tehtävä oli ottaa yhteyttä Tavastian IT-tukeen. Ella Eld jaksoi kaivaa ratkaisuja, joita en itse osannut hakea Moodlen rakenteesta, vaikka ohjeistus onkin yllättävän hyvin tehty Moodlen sisään. Pahin ongelma on Moodlen skaalautumisen puute, johon kyllä etsimme ratkaisua parasta aikaa.
Putsasin kaiken ylimääräisen pois Moodlen näkymästä ja tein painonapit mobiililaitteita ajatellen sellaisiksi että ei tarvitse linkkejä arpoa sormella täppäillessä. Tosin putsaus on vielä vähän kesken.... |
Alkujärkytyksen jälkeen Moodle alkoi taipumaan sen näköiseksi kuin halusin, tosin kehyksiä on vaikea ilman omaa, koodattua tyyliä saada mobiililaitteille soveltuvammaksi. Päätin tehdä isot kuvakkeet Pintakilta.fi sivun tyyliin myös moodleen, joiden avulla navigointi toimii keskiverto-moodlenäkymää paremmin mm. tablettilaitteilla.
Kuvassa navigointia helpottavat kuvakkeet kuvankäsittelyohjelman ikkunassa. |
Jotta kuvakkeet saa siististi järjestykseen Moodlessa, pitää taustalle luoda taulukko johon kuvakkeet tallennetaan kuvina. |
Moodlen logiikka toimii eri tavoin kuin wikin...
...siinä on paljon enemmän säädettäviä palikoita ja mahdollisuuksia opettajan kannalta wikin ollessa enemmänkin materiaalin tallennuspaikka. Varsinkin aikuiskoulutuksen ja nuorisoasteen integroinnissa Moodlen moduleista tulee suuri apu kun tehdään henkilökohtaistamisia ja yksilöllisiä opinpolkuja. Oma Moodle-modulointini linkkeineen ja aineistoineen tulee olemaan täysin avoin perustutkinnon osalta. Pintakillan wikin päivittymiseen tämä ei aluksi vaikuta lainkaan, päinvastoin ristiinlinkitys saattaa tuoda lisää kävijöitä molempiin paikkoihin ja näin madaltaa kynnystä esimerkiksi hakeutua opiskelemaan. Mitä tulee nyt velloneeseen avoimien vs. suljettujen oppimisympäristöjen keskusteluun, en voi kuin ihmetellä OAJ:n näkemystä "varastamisesta" jos antaa itse koostamansa aineiston muidenkin alan vaikuttajien ja toimijoiden käyttöön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti