lauantai 17. syyskuuta 2011

Kynäruiskulla joulupuuhiin jo nyt

Joku saattaa ihmetellä milloin joulukorttien kuva-aiheita maalataan. Itse maalaan jouluaiheita ympäri vuoden, johtuen toisesta työstäni opettajana. Ihanteellisin aikahan olisi joulun alla...
Onneksi tulevan joulun kortit ovat jo valmiit, luultavasti painettunakin. Vaikeinta on keksiä samasta aiheesta joka vuosi jotain uutta maalattavaa, joten pidänkin kameran valmiina pitkin vuotta maalausmalleja ajatellen.
Joulukorttejani voi käydä katselemassa lähemmin Korttituotteen sivuilta.
Sarjan kuvien tulee sopia hyvin yhteen, vaikka jokainen korttihan menee yleensä eri vastaanottajalle...
Tässä hillitympää sinistä sävyä, henkevämmiksi tarkoitetut korttimallit eivät saa olla liian värikkäitä.
Alemman korttisarjan sävyt ovat lähempänä maalausta, mutta jos katsot tarkkaan kuvia niin löydät yhden saman kuva-aiheen molemmista sarjoista. Kun kustantajani tilaa kuva-aiheita kortteja varten, pitää aina muistaa että maalaus ei ole vielä valmis kortti vaan kuvankäsittelijä, AD,(Terveiset Eltsulle jos tätä luet, olen ollut ahkera tänä viikonloppuna:-)) viimeistee maalaukset painovalmiiksi korteiksi. Näin ollen taiteilijan ja AD:n tulee tehdä tiimityötä jolloin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.
Joskus AD saattaa muuttaa hieman korttia saadakseen sen sopimaan paremmin sarjaan. Vihreäsävyinen revontuli-kortti on saanut sinisen häivytyksen reunoihinsa, kuten kaikki muutkin kuva-aiheet.

Itse asiaan, korttisarjan maalaus alkaa... 
....aina siis aineiston hakemisella. Maalaan korttisarjat 4 tai 8 aiheen sarjoissa. Nyt aloitin 4 kortin sarjan tavoitteena saada kuvattua jokin jouluun liittyvä esine tarkemmin(esim lyhty jonka sisällä kynttilä) taustan ollessa hieman vähemmällä huomiolla.


Samalla kun pohdiskelen aiheita, käyn välillä tekemässä pohjustavat työt maalaamon puolella; 
Pohjustan maalattavat levyt ja asettelen ne maalausta varten puhtaan peitepaperin päälle. Nykyisillä vesiohenteisilla maalattaessa on erittäin tärkeää pestä maalauspohjat ennen hiontaa sekä liuotin- että vesiohenteisella rasvanpoistoaineella ennen hiontaa. Hion molemmin puolin pinnatut MDF-levyt P400 hiomapaperilla, jonka jälkeen tarpeen vaatiessa viimeistelen taulunpohjat P800 hiomapaperilla. Molemmat hionnat suoritetaan kuivahiontana. Tämän jälkeen levyistä poistetaan irtopöly. 
Oikean sinisen sävyn sekoittaminen tapahtuu aina "silmämääräisesti". Vesiohenteisia sävyjä sekoittaessa pitää muistaa että sävy tummuu melkoisesti kuivuessaan, samoin kuin violetti pigmentti jota lisäsin sävyyn ei näy tässä vaiheessa juurikaan....

Vesiohenteinen maali tulee aina ennen ruiskuttamista laskea sihdin lävitse(125). Kuvasta voi havaita kuinka paljon "roskia" vesiohenteinen pigmentti sisältää.
Vesiohenteisen maalin etuihin kuuluu riittoisuus, näihin neljään taulunpohjaan kului alle 60 grammaa ruiskutusvalmista maalia.
Aikaisemmin mainitsin kuivumisen yhteydessä tapahtuvasta sävyn tummumisesta. Kuten kuvasta näkyy, sävy muuttuu melkoisesti kuivuessaan.
Tarkoituksena olisi päästä jatkamaan maalaamista jo parin kolmen tunnin päästä pohjaamisesta. Ainoa huono puoli vesiohenteisiin maaleihin siirtymisessä on näiden haihdutustaukojen pituuden kasvaminen, mutta toisaalta silloin tätäkään blogipäivitystä ei välttämättä olisi tullut kirjoitettua.

2 kommenttia: